Quinas son las perspectivas de desvolopament de l’occitan sus mon territòri ?

L’OPLO facilita l’espandiment de l’occitan sul territòri. Vòl acompanhar las collectivitats per tal d’estructurar una politica favorabla a la lenga.

Lo desvolopament de l’occitan respond a mai d’un enjòc de territòri.

S’agís de permetre :

 • de melhor articular de nivèls diferents d’intervencion en tenent compte de las competéncias pròprias de l’Estat e de cada nivèl de collectivitat territoriala ;
 • de favorizar la cooperacion entre los departaments e las autras collectivitats territorialas, mobilizadas a l’entorn de las iniciativas en ligam amb la lenga occitana (apleits comuns, partatge d’experiéncias…) ;
 • d’entraïnar los departaments e las autras collectivitats territorialas dins una dinamica favorabla al desvolopament de l’occitan en tenent compte de las especificitats dels territòris, de la dinamica associativa e de la dinamica d’ensenhament.

 

Quinas perspectivas de desvolopament per l’occitan ?

Las tres claus del desvolopament de l’occitan :

 • La sensibilizacion del grand public

  Abans d’obrir de classas d’ensenhament de o en occitan, pilars de la transmission al prèp de las joves generacions o de formacions per adultes o d’eveniments, o d’apleits o campanhas qu’an per objectiu l’usatge de l’occitan, es indispensable de sensibilizar los parents, las personas concernidas e las collectivitats suls apòrts de l’occitan, del plurilingüisme precòç, de l’enrasigament associatiu, e dels enjòcs ligats a la valorizacion de la lenga e de la cultura occitanas.

  Aquel caminament es portat per las associacions, las institucions, e met a còp al lum una demanda sociala.
 • Los mejans umans

  Disponibilitat de las ressorsas ensenhairas, benevolat associatiu o actors professionals, podètz favorizar l’emergéncia de vocacions per l’occitan. Podètz per exemple sosténer de formacions per vòstres emplegats, en particular los que son en contacte amb las joves generacions.

 • L’acompanhament complementari dels parents e de las personas

  Dins lo primièr gra, l’implantacion d’una ofèrta d’ensenhament occitan es sovent acompanhada de la mesa en plaça d’un cors d’occitan per adultes, en particular per facilitar l’acompanhament dels mainatges pels parents. Vòstra comuna pòt sosténer a l’encòp l’integracion de l’occitan a l’escòla, al collègi o al licèu, e participar al finançament de corses d’occitan o d’autras accions de promocion de l’occitan.

 Çò que cal per un bon desvolopament de l’occitan

 • Una bona sensibilizacion dels publics e establiments publics a la question occitana ;

 • L’integracion de l’occitan dins los dispositius qu’existisson ;

 • La comunicacion a l’entorn dels dispositius que permeton un espandiment de l’occitan.

Ofici public de la lengua occitana

22 bd maréchal Juin
31406 Tolosa cedex 9

Tel 05 31 61 80 50

contact@ofici-occitan.eu

Scroll to Top